Frytki są jedną z najpopularniejszych przekąsek. Warto jednak sięgać po nie rzadko, gdyż smażone na głębokim oleju ziemniaki są wysokokaloryczne, tłuste i ciężkostrawne. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda natomiast w przypadku frytek warzywnych zapiekanych w piekarniku, które możemy jeść znacznie częściej. Przygotowane na bazie zdrowych warzyw frytki są bowiem zarówno smaczne i kolorowe, jak i pożywne.
Tradycyjne frytki smażone na głębokim tłuszczu kontra frytki warzywne
Klasyczne frytki ziemniaczane powstają na bazie pokrojonych w słupki, smażonych na głębokim tłuszczu ziemniaków. To proste w przygotowaniu danie jest znane i lubiane na całym świecie, jednak mało kto wie, że frytki stworzone zostały w Belgii. Najlepsze frytki przygotowuje się ze specjalnie wybranych odmian ziemniaków, do których należą Ibiza, Ibis oraz Tajfun. Ich wybór nie jest przypadkowy – odmiany te posiadają bowiem charakterystyczną, wydłużoną bulwę ułatwiającą ich krojenie w słupki oraz sporą zawartość skrobi, która sprawia, że warzywa podczas ich smażenia na oleju chłoną zdecydowanie mniej tłuszczu.
Smażone na głębokim tłuszczu frytki ziemniaczane, ze względu na swoją wysoką kaloryczność, są wrogiem zgrabnej sylwetki oraz nie sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia, przez co warto sięgać po nie jak najrzadziej. Miłośnicy chrupiących przekąsek, którzy poszukują zdrowszej, lecz nie mniej smacznej alternatywy dla klasycznych frytek, z powodzeniem mogą jednak zastąpić je warzywnym odpowiednikiem. Frytki warzywne można przygotować samodzielnie na bazie takich popularnych i łatwo dostępnych warzyw, jak m. in. bataty, marchewka, seler, buraki, korzeń pietruszki oraz pozostałe produkty, które dają się bez problemu pokroić w charakterystyczne słupki.
Jak przygotować smaczne i zdrowe frytki warzywne w domowym piekarniku?
Frytki warzywne są daniem bardzo łatwym i szybkim w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu zastępujący gotowane ziemniaki oraz w roli samodzielnej przekąski na spotkanie z przyjaciółmi, wspólne oglądanie filmu czy kibicowanie rozgrywkom sportowym. Do przygotowania frytek warzywnych należy zaopatrzyć się w następujące składniki: 1-2 buraki, 3-4 ziemniaki, 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, oliwę z oliwek oraz przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra oraz zioła prowansalskie. Podczas przyprawiania warto jednak ograniczyć do niezbędnego minimum ilość dodawanej soli, która na dłuższą metę nie jest zdrowa.
W pierwszej kolejności dokładnie myjemy pod bieżącą wodą wszystkie warzywa i obieramy ze skórki te, które tego wymagają. Następnie uważnie kroimy je na w miarę możliwości równej wielkości słupki. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i posypujemy wybranymi przyprawami. Tak przygotowane surowe frytki równomiernie rozkładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika. Frytki należy zapiekać w temperaturze 200°C przez ok. 20 min. Gotowe danie poznamy po rumianej, chrupiącej skórce. Tak przygotowane frytki warzywne możemy spożywać bez obaw o kalorie – 100 g tego dania liczy sobie bowiem zaledwie ok. 20 kcal!