Jedzenie to podstawa naszej egzystencji. Wielu ludzi preferuje kupowanie świeżego mięsa. Istnieją jednak sposoby na przetworzenie go tak, by zachowało świeżość i dobry smak przez dłuższy czas. Jednym z takich sposób jest przechowywanie mięsa w słoikach. Wiele gospodyń domowych praktykuje robienie go własnoręcznie, lecz można takie mięso dostać też w sklepach.
Czym charakteryzuje się mięso w słoiku i jak się je robi?
Mięso w słoiku to świetny przysmak. Wielu ludzi korzysta z takiego rozwiązania właśnie ze względu na jego aromat i rozpływającą się w ustach galaretkę. To idealny przysmak na kanapki, jak i dodatek do obiadu. Każdego rodzaju mięso można zrobić samemu w słoiku lub dostać w sklepie. Szczególnie smaczna jest dziczyzna w słoikach, która swoim smakiem urzeka wielu.
Mięso poddaje się wekowaniu, czyli gotowaniu w wekach. Najbezpieczniejszym sposobem tego procesu jest tyndalizacja mięsa. Polega ona na trzykrotnym gotowaniu słoików z jednodniową przerwą pomiędzy każdym gotowaniem. Dzięki temu zlikwidujemy wszelakie bakterie z mięsa. Poza tym nie widzieli się niebezpieczny jad kiełbasiany. Taka metoda jest sprawdzona i chętnie wykorzystywana od wielu lat. W Internecie znajdziemy wiele przepisów na wędkowanie mięsa.
Dlaczego mięso w słoikach to dobry wybór?
Wiadome jest, że samodzielne przygotowywane jedzenie jest najlepsze dla naszego zdrowia. Mamy wówczas pewność, że jest to zdrowe, bez konserwantów i zbędnych barwników. Tak samodzielnie można przyrządzić mięso w słoikach w bardzo prosty, babciny sposób. Można także kupić je już gotowe od sprawdzonego producenta. To równie dobra opcja, ważne jest, tylko aby wiedzieć, które produkty są warte naszej uwagi.
Gotowe mięso w słoikach to świetne rozwiązanie dla każdego. Możemy je przechowywać przez dłuższy czas i śmiało spożywać na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Poza tym to wygodne rozwiązanie, kiedy gdzieś się wybieramy, na przykład na biwak czy piknik. Taki słoik, który zawiera mięso z cielęciny w Słupsku, nie zajmuje dużo miejsca, więc możemy go zabrać ze sobą tak naprawdę wszędzie.