Wiele osób lubi grzyby, więc kupuje je w miarę możliwości lub nawet samodzielnie zbiera. Można przyrządzać z nich różne potrawy i przetwory – są bardzo smaczne w postaci świeżej po przegotowaniu czy duszeniu, ale też jako suszone. Suszenie grzybów to jedna z popularnych form zachowywania ich na dłużej.
Do czego przydają się grzyby suszone?
Smak i zapach grzybów po właściwym wysuszeniu pozostają mocne i trwałe, dlatego też możliwe jest przyrządzanie z nich potraw tak samo jak ze świeżych. Nadają się np. do zrobienia sosu, jako dodatek do zupy, do potrawki, do pierogów (są jednym z typowych składników wigilijnych uszek).
Grzyby suszone dobrze sprawdzają się również w woli przyprawy. Nawet mała ich ilość wpływa korzystnie na smak potraw niekoniecznie grzybowych, np. dodaje się trochę grzybów do zup takich jak grochówka, kapuśniak. W tej funkcji suszona forma grzybów jest lepsza niż postać świeża – łatwiej ją dozować, porcjować i przechowywać.
Grzyby suszone – skąd je wziąć?
Nie każdy ma możliwość i odpowiednią wiedzę, by samodzielnie zebrać grzyby np. podczas wyprawy do lasu. Na szczęście można je kupić. Gotowe mieszanki suszone oferują sklepy spożywcze, można też odwiedzić np. skup pieczarki suszonej i tam zrobić zakupy.
Grzyby suszone w skupie mogą być tańsze niż w sklepie, ale nie jest to regułą. Skup przyjmuje grzyby od prywatnych sprzedających, ale wykonuje jeszcze skrupulatne sprawdzenie jakości surowca. Dzięki temu unika się pomyłek związanych z niewłaściwym rozpoznaniem grzyba przez laika.
Czy grzyby suszone są zdrowe?
Grzyby suszone i w jakiejkolwiek innej postaci nie zawierają wartościowych składników odżywczych, ale są smaczne. Trzeba jednak dbać o to, by były dobrze rozpoznane – istnieje ryzyko zatrucia, więc niedoświadczone osoby nie powinny samodzielnie zbierać i przyrządzać grzybów. W wersji suszonej są jeszcze trudniejsze do rozpoznania.
Podsumowując, wykorzystanie grzybów suszonych dotyczy głównie kuchni. Mogą być głównym składnikiem potraw, dodatkiem do nich lub przyprawą. Dość popularne są np. pieczarki.