Trudno sobie wyobrazić gastronomię bez folii aluminiowej. Niezależnie od tego, czy mowa o restauracji, czy imprezach plenerowych, do podawania i przechowywania pożywienia folia aluminiowa przemysłowa jest niezbędna. Gdzie warto ją zamówić? Do jakich czynności najczęściej będzie przydatna?
Zalety folii aluminiowej
Podstawowymi cechami folii aluminiowej jest jej wielofunkcyjność, trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto właściwości folii sprawiają, że nadaje się do stosowania zarówno w ekstremalnie niskich, jak i wysokich temperaturach. Dodatkowo, folia aluminiowa może być poddawana recyklingowi, co zmniejsza jej wpływ na środowisko.
Dlaczego folia aluminiowa jest tak popularna w gastronomii?
Folia aluminiowa przemysłowa została zaprojektowana specjalnie z myślą o intensywnym użytkowaniu w dużych kuchniach. Jest nieco grubsza, bardziej odporna na rozdarcia i lepiej chroni produkty niż jej odpowiednik stosowany w gospodarstwach domowych. Folia ta chroni przed wilgocią, światłem oraz zanieczyszczeniami, co jest szczególnie istotne w branży gastronomicznej, gdzie tak istotne jest utrzymanie najwyższych standardów higieny i jakości. Sprawdź, jak możesz wykorzystać folię aluminiową zamówioną w sklepie viGO!
Zastosowanie w branży gastronomicznej
Folia aluminiowa jest idealnym materiałem do przechowywania produktów spożywczych, szczególnie tych, które są podatne na działanie czynników zewnętrznych. Chroni produkty przed wpływem powietrza i wilgoci, co przedłuża ich świeżość. Dzięki temu sery, mięso czy ryby zachowują swój smak i właściwości odżywcze na dłużej.
W branży gastronomicznej, gdzie ważne jest zachowanie jakości składników, folia aluminiowa znajduje zastosowanie zarówno w lodówkach, jak i zamrażarkach. Szczelne pakowanie zapobiega przenikaniu zapachów między produktami oraz chroni je przed powstawaniem szronu, co jest istotne w przypadku mrożonek.
Jednocześnie dzięki odporności na wysokie temperatury folia aluminiowa sprawdza się idealnie podczas pieczenia i gotowania. W kuchniach profesjonalnych wykorzystuje się ją do przygotowywania wielu potraw, które wymagają równomiernego rozkładu ciepła. Zawinięcie mięsa, warzyw czy ryb w folię aluminiową pozwala na zachowanie ich soczystości i aromatu, a także skraca czas pieczenia dzięki lepszemu rozprowadzaniu ciepła.
Folia aluminiowa chroni także potrawy przed przypaleniem. Co za tym idzie, wykorzystuje się ją podczas grillowania, zarówno w restauracjach, jak i cateringach plenerowych. Dzięki niej można przygotowywać potrawy o różnych smakach jednocześnie, bez ryzyka mieszania się aromatów. Grillowanie w folii pozwala także na zachowanie soczystości i intensywności smaków, co jest szczególnie ważne w przypadku ryb i warzyw.
Ponadto przemysłową folię aluminiową można wykorzystać do pakowania żywności na wynos oraz w ramach usługi cateringowej. Wykorzystanie folii w ten sposób zapewni utrzymanie odpowiedniej temperatury przez dłuższy czas. Folia chroni jedzenie przed wilgocią i ewentualnym zanieczyszczeniem, co jest ważne podczas transportu.
Niecodzienne wykorzystanie folii aluminiowej
Profesjonalni kucharze coraz częściej sięgają po folię aluminiową w sposób kreatywny. Folia jest wykorzystywana do tworzenia specjalnych kieszeni na przyprawy, które umieszczane są w garnkach lub pieczeniach, nadając potrawom dodatkowy aromat. W gastronomii molekularnej folia aluminiowa służy także jako narzędzie do formowania kształtów – można dzięki niej tworzyć formy na potrawy lub ochronne „koszulki” do przygotowywania skomplikowanych dań.