Jagody goji odgrywały i odgrywają znaczną rolę w chińskiej medycynie i to już od ponad 6000 lat. Zaliczane są na świecie do kategorii żywności „superfood” co oznacza, że posiadają bardzo duży skład minerałów i substancji odżywczych, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Poniżej przedstawiamy zastosowanie Jagód Goji.
Jagody goji pochodzą z obszarów azjatyckich, gdzie albo w wysuszonej formie albo w postaci soku zostają eksportowane do krajów na całym świecie.
Należy wiedzieć, że niektóre substancje w nich zawarte, występują bardzo rzadko na terenie kontynentu europejskiego. Ich specyfika polega na tym, że dodają życiowej energii i są przede wszystkim znakomitym środkiem leczniczym na bardzo wiele chorób zagrażających ludzkiemu życiu. Dzięki zawartym w nich cyperonie wpływają korzystnie na pracę serca i regulują ciśnienie tętnicze. Warto również zwrócić uwagę na to, że spowalniają proces starzenia.
Studia naukowe dowiodły, że regularne spożywanie tych owoców prowadzi do wzmocnienia systemu odpornościowego i równoczesnej ochrony komórek przed powstawaniem różnych chorób i to nawet takich jak np. rak.
To właśnie w chorobie nowotworowej działają wspomagająco na to, aby ułatwić proces leczenia chemioterapią.
Jagody Goji – zastosowanie
Bardzo duża zawartość minerałów sprawia, że mają różnorodne zastosowanie. Są szczególnie dobre dla naszego wzroku. Posiadają bardzo bogatą paletę różnych witamin i minerałów, których nie będziemy umieli znaleźć w innych owocach.
Ich regularne zastosowanie sprawia, że wpływają bardzo dobrze na układ pokarmowy, a w szczególności na poprawne utrzymanie flory bakteryjnej jelit. Ma to bardzo istotne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ zdrowa flora bakteryjna to również stymulacja układu odpornościowego w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych jak i produkcja witamin i hormonów.
Badania naukowe dowiodły również, że owoce goji posiadają bardzo dużo witaminy C w porównaniu do innych owoców cytrusowych. Zawartość antyoksydantów jest o prawie 1000 razy większa jak w pomarańczy.
Jagody goji możemy również wykorzystywać jako dodatek do przyrządzania smakowitych i przede wszystkim zdrowych potraw. Mogą być dodawane do płatków owsianych lub spożywane w postaci smacznego i odżywczego batonika. Są dzisiaj ogólnodostępne i mogą być również konsumowane w postaci kapsułek lub soku. Cudowne właściwości jagód goji sprawiają, że powinny znaleźć miejsce w naszej zrównoważonej, codziennej diecie.