Chętnie stosowany w kuchniach całego świata czosnek to nie tylko popularna przyprawa, ale znany i skuteczny lek na liczne przypadłości. Ta pochodząca z terenów Azji Środkowej roślina szybko zdobyła popularność na całym świecie, a z jej uprawą można się spotkać niemal na każdym kroku.
Na czym polega niezwykła moc czosnku? Dlaczego ta roślina zyskała tak wielką popularność?
Lecznicze właściwości czosnku
Czosnek to naturalny i wyjątkowo skuteczny lek, który może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Wyjątkowo pomocny jest przy przeziębieniach, rewelacyjnie wzmacnia odporność organizmu oraz pozwala pokonać rozwijające się w nim bakterie. Dostarcza on jednocześnie do organizmu wielu cennych dla niego składników. Są wśród nich nie tylko sole mineralne, ale także żelazo, wapń, fosfor oraz siarka. Czosnek jest też dobrym źródłem białka, z czego zresztą niewiele osób zdaje sobie sprawę.
Czosnek jako przyprawa
Czosnek jest też chętnie stosowany w kuchni jako zdrowa i uniwersalna przyprawa. Najlepiej pasuje do potraw mięsnych. Tłusta pieczeń czy baranina – oto mięsa, które trudno wyobrazić sobie bez dodatku czosnku. Idealnie sprawdza się również jako przyprawa do kiełbas oraz niektórych zup. Jedną z tych najbardziej popularnych jest hiszpańska zupa czosnkowa która powstaje z pomidorów, oliwy oraz czosnku. Znanym przysmakiem jest także sos czosnkowy, który coraz częściej podawany jest do pizzy oraz innych przekąsek czy zapiekanek.