Bez zbyt dużej przesady można stwierdzić, że toczy się obecnie ideologiczna walka pomiędzy zwolennikami wegańskich majonezów i tradycyjnych. Nie da się jednak ukryć, że wiele przemawia za stosowaniem tych pierwszych, a przede wszystkim chodzi o zdrowszy skład, dostęp do wielu smaków i możliwość stosowania w wielu potrawach.
Co jest najwartościowsze w wegańskich majonezach?
Wybierając produkty spożywcze, przede wszystkim powinniśmy mieć na uwadze nasze własne zdrowie. Coraz częściej przecież umawiamy się na wizytę u dietetyka, który potrafi ustawić nam dietę od początku do końca na cały dzień tygodnia. Coraz częściej tacy specjaliści zwracają uwagę właśnie na wegańskie majonezy, ponieważ mają one po prostu zdrowszy skład. Wszystko przez to, że bazują na składnikach roślinnych. Do ich produkcji wykorzystuje się nie jajka, które generują wysokie cholesterol, ale oleje roślinne, a także mąkę roślinną i skrobię. Wytwarza się je także z mleka kokosowego albo na przykład mleka sojowego. Produkty takie mają po prostu mniej tłuszczu, a więc są zdrowsze.
Jest to także doskonały wybór dla tych wszystkich osób, które nie tolerują laktozy i muszą wykluczyć z diety produkty, w których jest ona zawarta. Majonez wegański nie zawiera mleka ani żadnych składników pochodzenia zwierzęcego.
Wegańskie majonezy to większe możliwości kulinarne?
Takie majonezy to doskonała alternatywa dla wszystkich wegan i wegetarian, którzy rezygnują z produktów zwierzęcych i odzwierzęcych, ale jednocześnie uwielbiają smak majonezu. Dodatkowo taki już bardzo popularny majonez bez jajek gwarantuje także szereg najróżniejszych smaków do wyboru. W sklepach możemy znaleźć te, które mają najróżniejsze dodatki ziołowe, co pozwala uzyskać rzeczywiście bogatą paletę wrażeń zmysłowych.
Szeroka gama smakowa to możliwość wykorzystania takich majonezów w bardzo różnych potrawach. Doskonale będą się sprawdzały w sałatkach, kanapkach, ale także jako dodatek do ziemniaków lub sosów.