Grillowanie na pierwszy rzut oka nie wydaje się niczym skomplikowanym, warto jednak wiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę, aby zaproszeni goście na wielkie grillowanie nie poczuli się rozczarowani. Z tekstu dowiesz się o najważniejszych aspektach związanym z grillowaniem, które sprawią, że nie będziesz mieć sobie równych!
Czym są zasady grillowania?
Zasady grillowania dotyczą przede wszystkim sposobów pieczenia na grillu, czyli jak sprawić aby dany rodzaj produktów został upieczony tak, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej walorów smakowych. Zasady mówią również o tym co możemy piec na grillu – mięsa i warzywa to nie wszystko! Oraz w jaki sposób należy przygotowywać potrawy pod kontem grillowania.
Pięć zasad prawidłowego grillowania
1. W pierwszej kolejności musimy zadbać o kwestię odpowiedniego doboru węgla. Do grillowania najlepiej sprawdzi się węgiel drzewny, natomiast wspomagać możemy się drewnem – zwróćmy jednak uwagę, aby było to drewno z drzew liściastych.
2. Jeśli decydujemy się na używanie podpałki, pamiętajmy o tym że skład takiej podpałki nie czyni jej bezpiecznym materiałem na którym możemy piec. Zawsze należy poczekać, aż ogień zajmie cały węgiel i jesteśmy pewni, że cała podpałka została już spalona.
3. Należy stosować aluminiowe tacki. Nie nagrzewają się, nie przywierają do rozgrzanego podłoża, unikamy problemów z czyszczeniem grilla.
4. Marynowanie mięsa przed grillowaniem – znacząco wpłynie na smak i konsystencje mięsa. Marynowane mięso szybciej i łatwiej kruszeje, poza tym po upieczeniu nie jest zbyt suche. Marynaty, które stosujemy wcale nie muszą być skomplikowane np. zwykłe jasne piwo świetnie nadaje się do tego celu.
5. Unikajmy grillowania kiełbasy. Wielu z nas przepada za grillowaną kiełbasą, nie jest to jednak produkt, który powinien znaleźć się na naszym grillu, z jednego ważnego powodu – kiełbasa zawiera saletrę, która poddana wysokiej temperaturze zmienia się w nitrozaminę. Nitrozaminy są organicznymi związkami chemicznymi o silnych właściwościach rakotwórczych!
I najważniejsze – odpowiednie towarzystwo!
Nie ma udanego grillowania bez odpowiednio dobranego towarzystwa. Właściwe tę zasadę możemy dopisać do tych, o których była mowa wcześniej. Zaproszenie na grilla grona znajomych jest co najmniej tak samo ważne jak dobór odpowiednich produktów spożywczych czy dobrze dobra muzyka pod wydarzenie towarzyskie. Wspólne posiłki zawsze smakują lepiej i sprzyjają pogłębianiu więzi międzyludzkich, co zostało udowodnione naukowo. Wielkie grillowanie czas zacząć!