Są częstym problemem, z którym każdy z nas zmagał się przynajmniej raz w życiu. Zatrucia pokarmowe to częste przypadłości, które wiążą się z przykrymi dolegliwościami. W jaki sposób ograniczyć ryzyko ich wystąpienia? Jak można z nimi walczyć?
Oto kilka informacji na temat zatruć pokarmowych, które mogą nam ułatwić życie.
Czym są zatrucia pokarmowe?
Zatrucia pokarmowe to grupa chorób, których przyczyną jest spożywanie skażonych produktów. Ze względu na obecność bakterii, metali i substancji chemicznych w żywności, zaczyna się choroba. Jej objawy są dość typowe i dobrze znane. Bóle brzucha, wymioty oraz nudności to typowe reakcje organizmu na szkodliwe substancje. Niestety bywają sytuacje, gdy problemy stają się znacznie poważniejsze. Dur brzuszny oraz zatrucie jadem kiełbasianym to poważne problemy, które mogą mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia i które wymagają fachowej opieki lekarskiej.
Skąd biorą się te problemy?
Przyczyna zatrucia jest zawsze taka sama. Jest nią pokarm, nieświeży, skażony lub z natury trujący. W wielu produktach spożywczych mogą się pojawiać toksyny lub szkodliwe chemikalia, które dla człowieka mogą okazać się poważnym zagrożeniem. Najczęstszą przyczyną zatruć jest jednak nieświeża lub nieodpowiednio przygotowana żywność. To właśnie bakterie znajdujące się w żywności sprawiają najwięcej problemów. Doskonałym przykładem może być tu salmonella, która – w przypadku złego przechowywania żywności – staje się przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem. Dur brzuszny i gronkowce to kolejne bakterie, które mogą wraz z żywnością trafić do ludzkiego organizmu i sprawić wiele problemów ze zdrowiem. Co zrobić w chwili, gdy pojawią się niepokojące objawy?
W jaki sposób leczone są zatrucia pokarmowe?
W chwili, gdy pojawią się objawy zatrucia pokarmowego, należy szybko skonsultować się z lekarzem i ustalić jego przyczyny. W przypadku poważniejszych zagrożeń umożliwi to szybsze leczenie, a antybiotyki pozwolą skuteczniej rozwiązać problem. W chwili, gdy za zatrucie odpowiedzialne są toksyny i chemikalia, lekarz może w porę podać odpowiednie leki i zmniejszyć szkody wyrządzone przez te substancje w organizmie. Nawet te lżejsze zatrucia pokarmowe wymagają odpoczynku oraz uzupełniania płynów. Dzięki temu można uniknąć dodatkowych problemów, będących skutkiem odwodnienia.
Bezcenna profilaktyka, czyli jak zmniejszyć ryzyko zatrucia?
W przypadku zatruć pokarmowych, bardzo ważną rolę odgrywa profilaktyka. Stosując się do kilku prostych zasad, możemy ograniczyć w znacznym stopniu ryzyko wystąpienia takich dolegliwości. O czym należy pamiętać?
Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych oraz przestrzeganie ich okresu ważności to podstawa. Te produkty, które wymagały wcześniejszego zamrożenia, należy powoli i dokładnie rozmrażać. W przypadku mięs i ryb podstawowym warunkiem staje się ich dokładne smażenie lub gotowanie, z koeli warzywa i owoce przez spożyciem należy dokładnie oczyścić. Troska o utrzymanie czystości w kuchni oraz dokładne czyszczenie sprzętów kuchennych to kolejne zasady, których przestrzeganie może uchronić przez zatruciami pokarmowymi i dolegliwościami z nimi związanymi.