Wapń jest jednym z kluczowych składników mineralnych dla ludzkiego organizmu. Szczególnie wrażliwe na jego niedobory są dzieci oraz kobiety ciężarne. Zaniedbania dietetyczne mogą doprowadzić do niedoborów wapnia, który jest głównym składnikiem naszego kośćca.
Dzięki odpowiedniej podaży wapnia zapewniamy sobie mocny układ kostny, twarde zęby, równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu czy odpowiednie wykorzystanie żelaza. Koniecznym jest więc dla zdrowia dbanie o odpowiednie spożycie tego pierwiastka wraz z pożywieniem. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na wapń waha się w granicach 900 -1200 mg.
Przewlekły niedostatek wapnia jest przyczyną odwapnienia organizmu, czego skutkiem jest tężyczka, deformacja kości, naruszenie uzębienia, zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego, problemy z układem nerwowy oraz zaburzenia pracy mięśni. U dzieci w wyniku niedostatecznej podaży wapnia dochodzi do krzywicy oraz zatrzymania wzrostu, dorośli cierpią natomiast na osteoporozę. Nadmierne spożycie wapnia wiąże się natomiast z konsekwencjami w postaci powstawania kamieni w nerkach, może również osłabiać wchłanianie innych składników mineralnych, dlatego też ewentualna suplementacja tego pierwiastka powinna odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarza.
Dietetycy nie mają wątpliwości, że najlepszym źródłem wapnia w pokarmie jest mleko oraz jego przetwory. Jednak nie są jedynym źródłem i warto wymienić również alternatywne źródła wapnia w pożywieniu, zwłaszcza w kontekście diety wegańskiej, która wyklucza wszelkiego rodzaju produkty pochodzenia zwierzęcego.
Doskonałym źródłem wapnia w diecie wegańskiej są między innymi suszone daktyle, suszone figi, suszone morele, rodzynki, migdały, orzechy laskowe, pistacje, orzechy włoskie, mak, sezam, słonecznik, nasiona lnu, bób, brokuły, brukselka, chrzan, dynia, fasolka szparagowa, kapusta biała, natka pietruszki, kiełki soi oraz szczypiorek. Zdecydowanym rekordzistą jest tutaj mak, który w 100g zawiera aż 1266 mg wapnia. Dobrym rozwiązaniem są również produkty tworzone specjalnie z myślą o weganach jak dla przykładu mleko sojowe wzbogacane wapniem. Pewnym jest jednak, że dobrze planując dietę wegańską jesteśmy w stanie zaspokoić nasze zapotrzebowanie na wapń, nawet w tak wymagających okresach jak ciąża czy czas karmienia piersią.